Košarica 0
Slide background

Pri naročilu za 30 EUR ali več zastonj poštnina.

Hitra dostava! na poštno damo še isti ali naslednji dan.

Slide background
“The nitrogen in our DNA, the calcium in our teeth, the iron in our blood, the carbon in our apple pies were made in the interiors of collapsing stars. We are made of starstuff.” ― Carl Sagan, Cosmos

Mi smo zvezdni prah !

Slide background

Zlato je sonce

KOLOIDNI CINK

 

S pomočjo koloidnega cinka zdravimo sledeče probleme:

 

Ti simptomi ob uživanju dodatka cinka izginejo. Hujše pomanjkanje cinka je drugače redko, pojavi se v primeru povečane porabe in/ali poslabšane absorpcije, npr. zaradi dolgotrajne driske, obsežnejših opeklin…

Rizične skupine za pojav pomanjkanja cinka so:

 

Cink je esencialen mineral za ljudi, živali in rastline. Sodeluje pri številnih presnovnih procesih, ima pa tudi pomembno vlogo v strukturi beljakovin in celičnih mebran ter uravnajavnju izražanja genov, celičnem signaliziranju in prenašanju živčnih potencialov itd. Pomemben je za ohranjanje okusa in voha in normalno delovanje vida (predvsem nočni vid; povezano s presnovo vitamina A) in imunskega sistema. Nujen je tudi za normalno delovanje spolnih organov ter proizvodnjo in presnovo spolnih hormonov.
Cink preprečuje infekcije in telesu pomaga pri presnovi proteinov, absorciji vitamina A in povečuje količino energije. “Zdi se ironično, da moškim, ki so vegetarijanci, pogosto primanjkuje cinka. Nizka količina cinka v telesu korelira z nizko količino spermijev”, pravi Bruce Ames, PhD, professor molekularne celične biologije na Kalifornijski Univerzi, Berkeley.

Cink sodeluje tudi pri gensko določeni celični smrti (apoptoza), zelo pomembnem celičnem procesu, ki vpliva na rast in razvoj kot tudi na pojav raznih kroničnih bolezni.
Posredni dokazi kažejo, da blažja oblika pomanjkanja cinka prispeva k motenem razvoju in večji verjetnosti razvoja življenjsko nevarnih infekcij otrok.

Zanimiv primer uporabe cinka se je pokazal v turčiji  ki se je nedolgo nazaj ukvarjala z rastjo otrok. Problem je režila zelo zanimivo in je lahko vzor več državam po svetu. Sistematično so namreč vzgojili vrsto pšenice, ki vsrkavajo več cinka, nato pa polja pognojili z dodatkom cinkovega sulfata. Prvi učinek ki so ga opazili je bilo osemkratno povečanje hektarskega donosa, drugo presenečenje pa so bili izredno pozitivni učinki na rast in splošno zdravje otrok ki so jedli kruh s cinkom obogatene moke. Za človeka je življenje brez cinka nemogoče, pomanjkanje pa lahko povzroča kup težav. Trideseti element ima namreč v človeškem telesu toliko funkcij, da znanstvenikom vseh niti še ni uspelo prešteti. Delovanje cinka v telesu lahko razdelimo na tri glavne skupine: signalno, kjer nastopa sestavni del nekaterih hormonov, strukturno, ker zagotavlja obliko in delovanje proteinov, in pa encimsko katalitično. Človeško telo ga vsebuje dva do štiri grame, razporejen pa je večinoma enakomerno po telesu z izrazito povečano koncentracijo v moško ekskluzivni prostati. Moško telo vsebuje več cinka kot žensko, višje pa so tudi dnevne potrebe po tej mehki kovini.

V nekaterih primerih (sladkorna bolezen, AIDS, degenerativne spremembe rumene pege v očesu) se lahko količina zaužitega koloidnega cinka poveča. Najpogosteje se dodatek cinka uživa ob navadnem prehladu. Z jemanjem je treba začeti takoj ob pojavu prvih znakov prehlada. Dodatek cinka se uživa dokler traja prehlad oz. do približno 7 dni.

 

ZARADI PRAVNIH RAZLOGOV SE KOLOIDNE RAZTOPINE SMEJO UPORABLJATI SAMO ZA TEHNIČNE NAMENE, ZA KAKRŠNOKOLI DRUGO UPORABO NE ODGOVARJAMO !

 

Koloidni cink shranite stran od vseh elektro aparatov, v temno in suho mesto – npr. v spalnico v omaro, kjer imate rjuhe ali oblačila. Stati mora vsaj 30 cm vstran od zidu, če je v njem električna napeljava. Koloidni cink lahko izgubi svojo učinkovitost, če stoji npr. poleg radia, na TV, zraven gsm-a, na mikrovalovni pečici ipd.